Bikázás avagy az autó akkumulátorának újraélesztése

Az autó akkumulátorának átlagos időtartama átlagban 5 év. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ez idő alatt egyszer sem fog lemerülni.
Előfordulnak olyan esetek, hogy azért merül le az akkumulátor, mert a gyújtás levétele után is néhány elektronikai egységnek folyamatos fogyasztása van.

A jó állapotú akkumulátornál pár nap nem használat sem okoz problémát, ha viszont hosszabb ideig nem indítjuk be az autót, az akkumulátor feszültsége a kritikus szint alá süllyed és az autó nem indul be.

 

Miért kell bikázni az autót?

 

Várakozás esetén sok esetben rajta hagyjuk a nagy fogyasztókat (például autórádió, ablaktörlő, ülésfűtés, telefon töltő, világítás) ebben az esetben is lemerülhet az akkumulátor.
Éjszakára rajtahagyott helyzetjelző vagy esetleg a belső világítás is reggelre az akkumulátor lemerüléséhez vezet.
De rajtunk kívül álló okok miatt is megtörténhet, hogy nem vagy nehezebben indul az autónk, mint például a hideg téli napok.

 

Ha ilyen problémával találkozunk célszerű szakszerű segítséget kérni a bikázásra.

 

Egy autó bikázásához megfelelő szerszámokra és szaktudásra van szükség, mellyel cégünk összes dolgozója rendelkezik. Minden autónkban van az indításhoz szükséges szabvány indítókábel, az akkumulátor töltöttségének mérésére használt eszköz, illetve ha sikertelen lenne az akkumulátor „bikázása”, akár szerződött partnerhez vagy az ügyfél által megnevezett szervizbe tudjuk szállítani az autót.

Munkatársaink a kiállást követően akár 10-15 percen belül „újraélesztik” lemerült akkumulátorát.

 

 

Autó bikázás - EFFI Autómentő


Előfordul, hogy az akkumulátor egy felszíni parkolóban hibásodik meg, ahol könnyű megközelíteni, de az is lehetséges, hogy egy mélygarázsban merül le. Cégünknek ezek a speciális esetek sem jelentenek problémát. A mélygarázsokban magasságkorlátozás van, ezért nem mindegy milyen autóval érkezünk a helyszínre. Mivel nem tudhatjuk előre, hogy pontosan mi a probléma az akkumulátorral (újraindítható-e vagy az autó elszállítására lesz szükség) ezért ezekben az esetekben két autóval érkezünk a helyszínre.

Egy személyautó, (mely megfelel a magasságkorlátozásnak) és egy szállító autó is kiáll. Ilyen esetben előre egyeztetett időpontban tudunk a helyszínre menni. Ezért kérjük, hogy amikor segítségünket kéri, mindenképp jelezze felénk, ha gépkocsija mélygarázsban áll.

 

Néhány típusnál előfordul, hogy bikázásra sem indul be az autó és nem engedi kivenni parkingból, elektromos kézifékből és elektromos kormányzárból sem. Ilyenkor szervizbe kell a gépjárművet szállítani, amelyet darus autómentővel tudunk szakszerűen, sérülésmentesen megoldani.

 

Bikázás folyamata

  • munkatársunk a helyszínre érkezést követően ellenőrzi a töltést
  • kábelek csatlakoztatása (fontos, hogy a bikázáshoz szabvány indítókábelt használjunk és a segítő autó akkumulátorának teljesítménye nagyobb legyen)
  • a segítő autó beindítását követően kb. 10 perc várakozás után indítható a másik autó is.
  • kábelek levétele mindkét autóról
  • végezetül ismét megmérjük a töltést.
  • fontos, hogy az újraindított autót nem szabad azonnal leállítani, rövid ideig járatni kell a motort, hogy az akkumulátor elérje a megfelelő töltöttségi szintet.